Rakennusmateriaalien päästöluokitus M1

Rakennusmateriaalien päästöluokitus M1

Tutkitusti puhtaampaa sisäilmaa

Luokitus edistää vähäpäästöisten rakennusmateriaalien kehittämistä ja käyttöä 

Hyvä sisäilmasto edellyttää sisäilma-asioiden huomioon ottamista suunnittelun, rakentamisen ja käytön kaikissa vaiheissa. Sen lopulliseen laatuun vaikuttavat monien muiden tekijöiden ohella sisätilojen rakennusmateriaalit. 

Rakennusmateriaalien päästöluokitus esittää vaatimukset tavanomaisissa työ- ja asuintiloissa käytettäville materiaaleille hyvän sisäilman laadun kannalta. Rakennusmateriaalien päästöluokituksessa luokitellaan

  • rakennusmateriaaleja
  • kiintokalusteita, kuten keittiökaappeja, tasoja ja ovia
  • päällystämättömiä huonekaluja, kuten lipastoja, hyllyjä, tuoleja ja kaappeja.

 M1-merkki kertoo vähäpäästöisyydestä.

Ks. myös Ilmanvaihtotuotteiden puhtausluokitus.

Luokitus on yritys- ja tuotekohtainen 

Kaikki luokitellut tuotteet löytyvät hakupalvelusta yritys- ja tuotekohtaisesti sekä Talo 2000-luokituksen mukaisesti Rakennustietosäätiö RTS sr:n sivuilta m1.rts.fi. Mikäli et löydä tuotetta hakupalvelusta yrityksen, tuotteen tai Talo 2000-luokituksen avulla, sitä ei ole luokiteltu. Hakupalveluun on laitettu kaikki ne rakennusmateriaalit, kalusteet ja ilmanvaihtotuotteet, joille on myönnetty luokitustunnus. M1-luokitustunnusta voi käyttää markkinoinnissaan yritys, jonka tuotteet on hyväksytty M1-luokkaan. Yritys voi käyttää luokitustunnusta vain niiden tuotteiden kohdalla, joille on myönnetty luokitus. Yritykset, jotka eivät ole luokitelleet myymiään tai markkinoimiaan tuotteita, eivät saa käyttää luokitustunnusta. 

Luokitustoiminta perustuu vapaaehtoisuuteen 

Maahantuojat ja valmistajat voivat halutessaan hakea tuotteilleen rakennusmateriaalien päästöluokitusta, jonka myöntää Rakennustietosäätiö RTS. Luokitustoiminta on vapaaehtoista eikä perustu viranomaismääräyksiin, mutta Suomen Rakennuttajaliitto RAKLI, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA, Suomen Arkkitehtitoimistojen Liitto ATL ja Suomen Konsulttitoimistojen Liitto SKOL suosittelevat jäsenilleen luokituksen käyttöönottamista rakentamisen laadun edistämiseksi. 

Luokitukset myöntää Rakennustietosäätiö RTS sr 

Luokitustoimintaa ohjaa ja valvoo Rakennustietosäätiön päätoimikunta Sisäilmastoluokitus (PT17). Siinä ovat edustettuina rakennustuoteteollisuus, rakennuttajat, suunnittelijat, viranomaiset ja muut alan asiantuntijat. Luokitushakemusten käsittely tapahtuu toimikunnan valitsemassa erillisessä puolueettomassa luokitustyöryhmässä.

Sisäilmastoluokitus 2018

Rakennusmateriaalien päästöluokitus on osa Sisäilmayhdistys ry:n kehittämää laajempaa luokituskokonaisuutta. Sisäilmastoluokitus 2018 (LVI 05-10627, KH 27-00659, SIT 05-610148 ja Ratu 443-T) palvelee rakennus- ja taloteknistä suunnittelua ja urakointia sekä laite- ja materiaalivalmistusta rakennettaessa entistä terveellisempiä ja viihtyisämpiä rakennuksia. 

Lisää tietoa sisäilma-asioista: